Monday, November 16, 2009

Amaran Allah Kepada Penentang UU Allah Khususnya UU Pusaka Islam.

Sister In Islam(SIS),sebuah pertubuhan yang ditubuhkan pada 1988. Didokongi oleh sekumpulan wanita profesional beragama Islam yang kononnya memperjuangkan hak-hak wanita dalam kerangka Islam. SIS menekankan pentingnya untuk mentafsir semula Qur'an dan hadith mengikut konteks sejarah dan budaya. Kumpulan ini kerap menimbulkan pandangan yang melawan arus dan acap kali membelakangi hukum syarak.Mereka sungguh biadap mempersoalkan sama ada poligami patut terus dibenarkan di bawah Undang-Undang Keluarga Islam(Rujuk Kenyataan Akhbar SIS-Kontroversi Dalam Poligami 8 Januarai 2002).
Selain itu,kelancangan mereka lebih terserah apabila mendakwa undang-undang pusaka Islam bersifat diskriminasi terhadap wanita kerana mengamalkan pemberian doktrin 2:1 kepada lelaki dan perempuan. Persoalannya,benar begitu seperti yang dicanangkan golongan jahil ini?. Jawapannya,sama sekali tidak benar dan satu bentuk pendustaan yang besar dan hina serta bersikap berburuk sangka dan kurang ajar(biadap)kepada Maha Bijaksana yakni Allah.Isu ini akan diperjelaskan secara lanjut dalam post yang akan datang,betulkan pengamalan doktrin للذكر حظ مثل الأنثيين
Maksudnya: Bahagian seorang anak lelaki menyamai bahagian dua orang anak perempuan.(An-Nisa ayat 11) berdasarkan wahyu Ilahi menindaskan kaum Hawa?.

Lantaran itu,ke hadapan penentang undang-undang pusaka Islam yang thabit dari Al-Quran,hadith,ijmak dan ijtihad para ulama,jika kamu berpendapat pandangan kamu lebih baik,sebenarnya kamu silap besar dan bahawasanya undang-undang Allah yang terbaik. Firman Allah s.w.t:
"Segala hukum tersebut adalah batas-batas(syariat)Allah. Dan sesiapa yang taat kepada Allah dan RasulNya akan dimasukkan oleh Allah ke dalam syurga yang mengalir di bawahnya sungai-sungai,mereka kekal di dalamnya dan itulah kejayaan yang sangat besar. Dan sesiapa yang derhaka kepada Allah dan RasulNya serta melampaui batas-btas syariatNya,akan dimasukkan oleh Allah ke dalam api neraka,kekallah ia di dalamnya dan baginya azab seksa yang amat menghina". (Surah An-Nisa ayat 13-14)

"Dan tidak harus bagi orang-orang yang beriman,lelaki dan perempuan apabila Allah dan RasulNya menetapkan keputusan mengenai sesuatu perkara,akan ada bagi mereka pilihan(yang lain) mengenai urusan mereka. Dan sesiapa yang tidak taat kepada hukum Al-Quran dan RasulNya,maka sesungguhnya dia telah sesat dengan kesesatan yang nyata"
(Surah Al-Ahzab ayat 36).
Intipati dua ayat di atas ini,Allah memberi satu amaran dan tamparan kepada golongan penentang, penderhaka,pelampau batas syariat,dan tidak taat kepada Allah dan RasulNya bahawa mereka dijanjikan neraka sebagai tempat bagi mereka dan mereka digolongkan sebagai golongan yang sesat. Sesungguhnya janji Allah adalah sesuatu benar dan pasti akan dikotakan serta dilaksanakan. Wallahual'am.